×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Onsdag d. 19. februar 2020, Kl. 19:00 til kl. 21:00

Orgelkoncert

Nikolas de Grigny er blandt de klassiske komponister, der døde alt for tidligt. Født 1672 og død 1703. På 31 år nåede han at skabe et værk, som gjorde ham berømt i både samtiden og eftertiden. 

Han og hans familie var som organister og komponister i flere generationer tilbage tilknyttet den store Domkirke i Reims, de franske kongers kroningskirke. I sin levetid fik han udgivet den samling orgelværker, hvorfra aftenens repertoire er hentet. Hans ”Premier Livre d´Orgue” fra 1699 blev - hvilket ikke er alle komponisters værker forundt - ikke blot udgivet i hans samtid, men blev også straks kendt i og uden for Frankrig. Selv i J.S. Bachs bibliotek stod denne fine samling orgelværker, endog i en afskrift af Bach selv.

Den franske baroks orgelmusik er nært knyttet til den franske baroks orgler. Det lyder måske selvfølgeligt, men der er en stor udfordring forbundet med at spille disse værker i dag, da danske orgler oftere er inspireret af tysk end af fransk barok og derfor ofte ikke har de stemmer, der skal til for at lyde, som orglerne gjorde i 16- og 1700-tallets Frankrig.  De orgler, som stadig kan høres i Frankrig fra denne tid, er genstande for en sand valfart fra hele verden. Det er stadig orgler af højeste kvalitet, både håndværksmæssigt og musikalsk. 

I Vor Frue må vi til denne koncert nøjes med at prøve at illudere for eksempel Clicqouts orgel i Poitiers, prøve at gengive de barske trompeter, de yndefulde fløjter, det skræmmende tutti eller det henførende ”Tierce en taille”.

En halv time før start er der introduktion til aftenens program ved koncertens organist Poul S Jacobsen, hvor der vil være hjælp at hente til at lytte sig igennem musikkens mange detaljer.

Program
Fem hymner fra Nicolas de Grignys ”Livre d´Orgue” (1699):
”Les Hymnes”:
”Pange lingua”, ”Verbum supernum”, ”Veni Creator”, ”Ave Maris Stella” og ”A solis Ortus”

Sted Frue Kirkeplads 3, 8000 Aarhus C
Pris
Gratis